Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Τελικά οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν ευθύνονται για την απώλεια προσανατολισμού των μελισσών

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες στην Αμερική παρακολουθούσαν με προβληματισμό το φαινόμενο της απώλειας προσανατολισμού των μελισσών που έχαναν “το δρόμο” για τις κυψέλες αλλά και προς τις πηγές τροφής και τελικά πέθαιναν. Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών είχε φτάσει ακόμα και το 40% και ένα από τα σενάρια που είχαν ακουστεί σαν πιθανές αιτίες, ήταν ότι οι μέλισσες θα μπορούσαν να χάνουν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τελικά οι έρευνες έδειξαν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά η αιτία βρίσκεται αλλού και είναι φυσική.
Εξάλλου αν η αιτία ήταν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το πρόβλημα θα παρουσιαζόταν και σε άλλες χώρες.
Μετά από πολλές εξετάσεις οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι μέλισσες πλήττονται από έναν μύκητα και έναν ιό, που ο ο καθένας από μόνος τους είναι ακίνδυνος, όμως η συνύπαρξή τους στον οργανισμό τους προκαλεί βλάβες στο σύστημα προσανατολισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν την κυψέλη τους αλλά ούτε και τροφή.
Δεν παύει βέβαια να προκαλεί προβληματισμό το φαινόμενο της απώλειας των μελισσών, αλλά τουλάχιστον ας ελπίσουμε τα αίτια να είναι πράγματι φυσικά… και να μη μάθουμε αργότερα ότι χορηγός της έρευνας αυτής ήταν κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας!

πηγές:
techteam.gr
National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου