Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ξεκαθαρίζει το «μητρώο φυτών» του πλανήτη

Πρόκειται να μειωθεί ο αριθμός των γνωστών φυτών του πλανήτη μας μετά το "ξεκαθάρισμα" που αποφάσισαν να κάνουν επιστήμονες στις βάσεις δεδομένων τους, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 600.000 διπλοεγγραφές ειδών ανθοφόρων φυτών, επειδή παλαιότεροι ερευνητές τα είχαν περάσει για ξεχωριστά είδη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πιο πλήρες "ξεσκαρτάρισμα" που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο "βιβλίο του φυτικού βασιλείου", από βρετανούς και αμερικανούς επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC, και το οποίο οδηγεί στη διαγραφή εκατοντάδων χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών ειδών, τις οποίες είχαν κάνει, στο πέρασμα των αιώνων, βοτανολόγοι από διάφορες χώρες. Οι ερευνητές συχνά συνέλλεγαν και "βάφτιζαν" διάφορα φυτά, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πολλά από αυτά δεν ήσαν νέα και ότι άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλα μέρη της Γης είχαν ήδη βρει και δώσει διαφορετικό όνομα σε αυτά τα φυτά.
Κάπως έτσι, η τοματιά έχει 790 διαφορετικά ονόματα ανά τον πλανήτη και η βαλανιδιά γύρω στα 600! Κατά μέσο όρο ένα φυτό του πλανήτη έχει δύο έως τρία ονόματα. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι τώρα να έχουν καταγραφεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανθοφόρα φυτά.
Το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010, αναμένεται ότι οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο του εκκαθάρισης, θα ανακοινώσουν με επίσημη δημοσίευσή τους ότι ο πραγματικός αριθμός των (γνωστών) φυτών ανά τον κόσμο δεν ξεπερνά τελικά τις 400.000, δηλαδή δεν είναι ούτε ο μισός από ό,τι περιλάμβαναν μέχρι τώρα τα βοτανολογικά "κιτάπια". Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν απομονώσει 301.000 είδη φυτών, έχουν εντοπίσει 480.000 εναλλακτικά ονόματα φυτών (που συνεπώς πρέπει να διαγραφούν) και απομένουν ακόμα 240.000 ονόματα φυτών για ξεκαθάρισμα.
Όπως δήλωσε ο Άλαν Πάτον των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιού έξω από το Λονδίνο, εκ των βασικών παραγόντων στο "ξεσκαρτάρισμα", όταν πια η διαδικασία ολοκληρωθεί, εκτιμάται ότι τα φυτά θα έχουν περιοριστεί σε 400.000 είδη ή λίγο περισσότερα. Η έρευνα πάντως, όπως είπε, έφερε στο φως και αντίστροφες περιπτώσεις, δηλαδή φυτά που θεωρούνταν μέχρι τώρα ίδια, αλλά η γενετική ανάλυση έδειξε ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους, συνεπώς πρέπει πια να θεωρηθούν ξεχωριστά είδη.
Η διαδικασία εκκαθάρισης έχει ξεκινήσει εδώ και τρία περίπου χρόνια και άρχισε μετά από αίτημα των κρατών μελών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλία, ώστε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσα και ποια φυτά απειλούνται. Η εκκαθάριση του "μητρώου" των φυτών θα βοηθήσει επίσης να ξεκαθαριστεί ποια φυτά είναι πιο σημαντικά για την οικονομία και την ιατρική-φαρμακευτική, καθώς οι ερευνητές δεν θα μπερδεύονται με τις "διπλοεγγραφές" και θα έχουν ταχύτερα μια συνολική εικόνα για την εξάπλωση και την αξία ενός φυτού.
Εκτός από τα περίπου 400.000 είδη φυτών με άνθη, στη Γη εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλα 15.000 είδη φτερών και συγγενικών φυτών, 1.000 είδη γυμνόσπερμων (όπως τα κωνοφόρα και οι λεύκες), καθώς επίσης 23.000 είδη βρύων και συγγενικών ειδών. Συγκριτικά, όσον αφορά το ζωικό βασίλειο, στη Γη έχουν βρεθεί περισσότερα από 1 εκατ. είδη εντόμων, 28.000 είδη ψαριών και άλλων θαλασσινών οργανισμών, 10.000 πουλιά και 5.400 θηλαστικά.

πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου