Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΩΒ ΘΑΜΝΟΣ

Πολλοί μελισσοκόμοι μεταφέρουν τα μελίσσια τους στα θυμάρια.
Τυχαίο?
Δε νομίζω!
Ο μήνας που διανύουμε καθώς και ο επόμενος είναι από τους πιο σημαντικούς στην μελισσοκομία όσον αφορά την παραγωγή του μελιού από θυμάρι.
Ας γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν αυτό το μικρό μωβ θάμνο που εκατομμύρια μέλισσες περιμένουν να φλερτάρουν μαζί του.
Το θυμάρι ή θύμιο (λατ. Thymus vulgaris) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, το οποίο ανήκει στην τάξη των Σωληνανθών (Tubiflorae) και στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Είναι θάμνος μικρού ύψους (έως 40 εκατοστά), με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός, αναδύει πολύ ευχάριστο άρωμα.
Απαντάται στις νότιες και μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης σε διάφορες περιοχές της Ασίας και καλλιεργείται στη βόρεια Αμερική.
Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, αποκτούν καφεπράσινο χρώμα και αναδύουν το άρωμα τους όταν θρυμματιστούν. Η γεύση τους είναι πολύ δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια. Μαζί με τους αποξηραμένους ανθούς χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικό για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών, σε ψάρια, κρέατα, σε διάφορες σάλτσες, σούπες κ.λ.π. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά του λικέρ βενεδικτίνη.
Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1-2% και κύριο συστατικό του είναι η θυμόλη ή, αλλιώς, καμφορά του θυμαριού, έχει δε χρήσεις στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική.
Υπάρχουν και καλλωπιστικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε διάφορους κήπους.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 23 αυτοφυή είδη και τα πιο σημαντικά είναι:
1.-Αγριοθυμάρι. Μικρός θάμνος με βλαστούς ξυλώδεις ξαπλωμένους. Βρίσκεται σε πολλές βραχώδεις, ορεινές, ξηρές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κοντά στις περιοχές όπου φύεται το άγριο θυμάρι τοποθετούνται κυψέλες με μέλισσες και παράγεται εκλεκτό μέλι.
2.-Χαμοθρούμπι. Πολύ κοινό σε διάφορες πεδινές περιοχές και λιβάδια της Μακεδονίας και της Θράκης.
3.-Σμάρι ή θυμάρι της Aττικής. Βρίσκεται σε διάφορες βραχώδεις περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, Κορινθίας και Ολύμπου.
To Θυμαρίσιο μέλι θεωρείται αρίστης ποιότητας. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα.
Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα. Είναι έντονα αρωματικό μέλι.
Το χρώμα του είναι συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)
Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
Κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.

3 σχόλια:

  1. Να προσθέσω ότι όσο πιό πολύ καίει τον ουρανίσκο τόσο περισσότερο θυμάρι περιέχει το μέλι.Του κάνουμε "τεμενάδες" εδώ κάτω να δώσει επειδή είναι και η μόνη κύρια ανθοφορία για εμάς.Και κάτι άλλο αν τρώς θυμαρίσιο μέλι δύσκολα το αλλάζεις και γι'αυτό το λένε ο βασιλιας των μελιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους!
    Βασίλη φυσικά και είμαι παρόν.
    Στείλε μου στο e-mail: meli.elikon@yahoo.gr το άρθρο για να το δημοσιεύσω κι εγώ.
    Ας κάνουμε ότι μπορούμε για να δώσουμε τέλος στην χρήση και την κατάχρηση των φυτοφαρμάκων. Κανένας αγρότης στην Ελλάδα δεν έχει τις στοιχειώδης γνώσεις για το πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά τα δηλητήρια. Δεν ξέρουν να προστατεύσουν ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτοκτονούν καθημερινά χωρίς να το παίρνουν χαμπάρι. Τι κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γι’ αυτό? Τι κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες? Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πουλήσουν το προϊόν. Ποια εταιρεία έκανε παρουσίαση στους αγρότες για κάποιο σκεύασμα, το πώς και πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσουν? Ούτε οι γεωπόνοι στις νομαρχίες δεν ξέρουν να συμβουλέψουν τους αγρότες για την χρήση των φαρμάκων.
    ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ!!!
    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που παρακολουθούν και σχολιάζουν στο blog και να τους ζητήσω συγνώμη που δεν απαντώ ή δεν σχολιάζω στα δικά τους blog. Ο λόγος είναι, γιατί αντιμετωπίζω κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον υπολογιστή μου που δεν το έχω λύσει ακόμα, και όταν προσπαθώ να μπω στα σχόλια, με πετάει έξω. Πρέπει να πηγαίνω σε κάποιο ίντερνετ καφέ να κάνω τα σχόλια, και αυτό αυτήν τη περίοδο είναι αδύνατο, λόγω φόρτου εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή