Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Πικρή αλήθεια για το ελληνικό μέλι

Μεγάλες απώλειες μελισσοσμηνών καταγράφονται φέτος,
Εξαιτίας των ιών της νοσεμίασης και του βαρρόα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα
Δεν διαθέτει εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης των μελισσών.
Στην Ελλάδα η καταγραφή της ετήσιας παραγωγής μελιού διενεργείται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και όχι από την επιστημονική κοινότητα.
Ταυτόχρονα δεν είναι δυνατή η καταγραφή των απωλειών ,των αιτιών, η λήψη μέτρων αντιμετώπισης των ασθενειών κ.λ.π ,ενώ βέβαια έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και αναπτυξιακό πρόγραμμα του κλάδου της μελισσοκομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του <<Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των τροφίμων>>(Ε.Ο.Α.Τ.),ο οποίος διένειμε ερωτηματολόγια στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003,η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση σε αριθμό μελισσοσμηνών και την τέταρτη στην παραγωγή μελιού μετά την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία αριθμώντας 25.000 μελοπαραγωγούς.
Το 2008,χρονιά κατά την οποία η μείωση της παραγωγής μελιού κυμάνθηκε από 35% εως45% πανελλαδικά λόγω ξηρασίας ,ασθενειών και της βαμβακίασης που πλήττει τα πευκοδάση ,οι μελισσοκόμοι δεν έλαβαν αποζημιώσεις από τα προγράμματα της Ε.Ε. αφού η Ελλάδα προσκόμισε στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ,τα οποία παρουσίαζαν αύξηση της παραγωγής μελιού και όχι μείωση.

Εισαγωγή από Γερμανία.
Αυτό συνέβη ,επειδή οι τυποποιητές μελιού εισήγαγαν μέλι από τη Γερμανία το ανέμειξαν με το ελληνικό και ακολούθως αυτό το μέλι πωλήθηκε με επισήμανση προέλευσης Ε.Ε.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία αποτελεί <<πλυντήριο μελιού>>, αφού προμηθεύεται μέλι από όλο τον κόσμο και το<< βαπτίζει>> ευρωπαϊκό….Μέχρι και κόκκους καφέ βρίσκουν στο <<γερμανικό>> μέλι οι τυποποιητές.
Η δραστική μείωση των μελισσοσμηνών το 2008 οδήγησε τον ΕΛΓΑ στη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, προκειμένου να καταγραφούν οι απώλειες.
Η επιτροπή πράγματι κατέγραψε τη μείωση στην παραγωγή μελιού, όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγόρεψε τη δημοσίευση των στοιχείων, γεγονός το οποίο καταγγέλλει στο <<Έθνος της Κυριακής>> ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) κ. Αχιλλέας Παπαστεργίου.

Οικονομική ζημιά
Από 35% έως 45% μειώθηκε η ελληνική παραγωγή μελιού το 2008.
<<Το 2007 και το 2008 είχαμε μεγάλες απώλειες στην παραγωγή μελιού και δεν λάβαμε αποζημιώσεις, γιατί το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε στην ΕΕ πλασματικά στοιχεία και απαγόρεψε στην επιτροπή του ΕΛΓΑ να δημοσιεύσει τα αληθινά στοιχεία>>, εξηγεί ο κ. Παπαστεργίου: <<Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά, η οποία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από πλευράς υπουργείου. Η μείωση στην παραγωγή μελιού πανελλαδικά το 2008, σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από τους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς και την επιτροπή του ΕΛΓΑ, κυμάνθηκε από 35% έως 45%>>. Σήμερα, η ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δεσμευτεί προς τους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών. <<Η εξυγίανση της αγοράς μελιού είναι απαραίτητη, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και των Ελλήνων παραγωγών και του καταναλωτή>>, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ Βασίλης Ντούρας και συμπληρώνει: <<Ζητήσαμε από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να καταγράφονται στις εισόδους της χώρας οι εισαγόμενες ποσότητες μελιού από τη Γερμανία και επιπροσθέτως να αναγράφεται η χώρα προέλευσης στα τιμολόγια. Είμαστε σε καλό δρόμο και περιμένουμε να λειτουργήσουν οι ομάδες εργασίας, οι οποίες συγκροτήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό. Καλούμε το κοινό να επισκεφθεί την έκθεσή μας που θα φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Πηνειού στις 12~19 Ιουνίου στη Λάρισα και να ενημερωθεί για το μέλι>>.

ΕΡΕΥΝΑ
Σε 25 περιοχές της χώρας ο ιός των μαύρων βασιλικών κελιών.

Όσον αφορά στις ασθένειες που πλήττουν τα μελισσοσμήνη, πρόσφατα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ <<Ημέρα Μέλισσας και Περιβάλλοντος>>. <<Από τα δείγματα που αξιολογήθηκαν από το Ινστιτούτο έχουν καταγραφεί προσβολές νοσεμίασης σε 25 περιοχές της χώρας μας και ταυτοποιήθηκε το είδος nosema ceranae. Από τα δείγματα αυτά είναι φανερό ότι το nosema apis εμφανίζεται πλέον σε ορισμένες μόνο περιοχές>>, επισημαίνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ βιολογίας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του COLOSS Φανή Χατζήνα. <<Η ανάλυση των δειγμάτων ανέδειξε όλο το φάσμα των ιών, αλλά εμφανίστηκαν κυρίως ο ιός των παραμορφωμένων φτερών (DWV), ο οποίος συνδέεται με το βαρρόα και ο ιός των μαύρων βασιλικών κελιών (BQCV), ο οποίος συνδέεται άμεσα με το nosema ceranae. Το n. ceranae εμφανίζεται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα δείγματα.
Ο ρυθμός αύξησης των σπορίων του n. Ceranae είναι περισσότερο γρήγορος τους μήνες, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο και Απρίλιο και αυξάνεται μέχρι και 6 φορές στη διάρκεια ενός μήνα. Από τα δείγματα που εξετάστηκαν στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ το 2008 και 2009 έγινε φανερό ότι μελισσοκομεία με μεγάλη προσβολή από νοσεμίαση παρουσίαζαν και μεγάλες απώλειες σε μελισσοσμήνη. Υπάρχουν ενδείξεις όμως και για απώλειες που προκλήθηκαν από φυτοπροστατευτικές ουσίες. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες χωρίς Εθνικό Πρόγραμμα καταγραφής και ανάλυσης των μελισσοαμηνών. Η ΕΕ συνέλεξε νέα στοιχεία τον Νοέμβριο του 2009 όπου φαίνεται η αδυναμία της χώρας μας. Η εθελοντική πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας και της ΟΜΣΕ δεν επαρκεί. Συντονιζόμαστε με την ομάδα του COLOSS, στην οποία μετέχουν 35 χώρες, για τη συλλογή στοιχείων με τις ίδιες μεθόδους, αλλά χρειάζεται η υποστήριξη του κράτους, αλλιώς η προσπάθεια δεν θα είναι δυνατή>>, μας λέει η κ. Φανή Χατζήνα.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου
Στην εφημερίδα <<Το Έθνος της Κυριακής>>
Στην στήλη <<ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ>>
Το υπογράφει η κ. Διονυσία Λάγιου
Σας το μεταφέρω ατόφιο, με μοναδική διαφορά την φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου