Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ! ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ!

Τι να κρεμάσουμε στην κρεμάστρα για να έχουμε πρόχειρο να φορέσουμε αύριο το πρωί?
Το μπουφάν? την ζακέτα? ή μπλουζάκι κοντομάνικο?
Μάλλον πρέπει να τα έχουμε όλα πρόχειρα γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.
Έτσι και ο μελισσοκόμος θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα.
Στη τσίτα που λέμε. Για να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση και κάθε καιρό.
Δεν είναι τίποτα δεδομένο πλέον όσο αφορά τους εποχικούς χειρισμούς.
Όλα είναι διαφορετικά από χρόνο σε χρόνο και από περιοχή σε περιοχή.
Και θα πρέπει και εμείς να πάμε με τον καιρό και να είμαστε έτοιμοι για κάθε περίπτωση.
Να! για παράδειγμα εγώ, με τις συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι χθες στην περιοχή και στο μελισσοκομείο, ήμουν έτοιμος να δώσω χώρο στη γονοφωλιά και να βάλω και πατώματα. Έχω όμως ταυτόχρονα το μελίσσι μαζεμένο, και με τροφές.
Στη τσίτα! που λέγαμε!
Επιτέλους η θερμοκρασία έπεσε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και καταλάβαμε πως βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Μια μυρωδιά θα πάρουμε δηλαδή γιατί μέχρι το Σαββατοκύριακο λένε οι προβλέψεις θα κρατήσει η κακοκαιρία.
Να τόσο ήταν η άνθηση της αμυγδαλιάς, για λίγες ημέρες μόνο. Κάτι ήξερε η μελισσούλα που έτρεχε βιαστική να μαζέψει ότι προλάβει. Μυριζόταν την κακοκαιρία, και το τέλος της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς που ήταν δίπλα της. Ευτυχώς που ο καλός μελισσοκόμος έχει κάνει και αυτός τα κουμάντα του και δεν θα πεινάσουν τα μελισσάκια.
Προβλέψεις κάποιων ειδικών, λένε πως μας περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι, από τα πιο καυτά των τελευταίων εκατό ετών. Αν αληθεύει όμως θα πρέπει να πάρουμε τα βουνά και κάτω από σκιές δένδρων τις κυψέλες. Προτρέχω λίγο, αλά αν σας πω ότι προγραμματίζω από τώρα που θα στήσω το μελισσοκομείο τον Ιούνιο δεν είναι ψέμα.

6 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Δημήτρη είδα το video για το zenter πολλή καλή δουλειά μπράβο ,λες κάποια στιγμή περίπου στο 4 λεπτό ότι η κυψέλη ωοτοκίας δεν πρέπει να έχει κηφήνες για να αποφύγουμε την αιμομιξία μπορείς να το εξηγήσεις λίγο γιατί δεν το κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημητρη η αμυγδαλια σε τετοιο σταδιο ειναι που διχνει η φωτογραφια? Στην Κατερινη ουτε το σκεφτηκε,οσο για τον καιρο μην ακους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Άλεξ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Στο συγκεκριμένο βίντεο για το zenter, την παρουσίαση την κάνει ο δάσκαλός μου κύριος Παναγιώτης Αδάμος. Το αναφέρω και στην περιγραφή του βίντεο. Θα του μεταφέρω το ερώτημά σου και θα σου απαντήσω το συντομότερο. Πιστεύω πάντως πως λέγοντας να αποφύγουμε την αιμομιξία, εννοεί πως αν υπάρχουν ώριμα κηφηνοκελιά ή κηφήνες στην ίδια κυψέλη (άρα αδέλφια με τις εκκολαπτόμενες βασίλισσες) και δεδομένο ότι θα βγουν από αυτήν την ίδια περίοδο με τις βασίλισσες να ζευγαρώσουν μεταξύ τους (άρα αιμομιξία). Τώρα τι επιπλοκές μπορεί να έχει μια αιμομιξία στο DNA και στην αναπαραγωγή είναι μεγάλη κουβέντα.
    Φίλε Βαγγέλη όντος η αμυγδαλιά είναι σε αυτό το στάδιο. Δεν το βλέπουμε πρώτη φορά όμως. Είναι συνήθεις το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Έχουμε άλλες θερμοκρασίες εδώ κάτω.
    Όσο για τον καιρό, λες να την πάθουμε σαν τους ινδιάνους που μάζευαν ξύλα για τον χειμώνα, σε κάποιο ανέκδοτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αντε να δουμε τι θα πάθουμε φέτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασίλη εννοείται ότι θα έρθω. Εκτός αν δεν δεχόσαστε στραβάδια στη παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή