Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΜΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ …ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ!

Η πρώτη προϋπόθεση για μια καλή παραγωγή μελιού είναι να μεταφερθούν δυνατά μελίσσια σε περιοχή με καλή μελιτοφορία. Για να γίνει αυτό πρέπει ο μελισσοκόμος να ξέρει ποια είναι τα μελισσοκομικά φυτά και αν δίνουν νέκταρ, γύρη ή και τα δυο μαζί και υπό ποιες συνθήκες. Μπορεί σε κάποια περιοχή να υπάρχει ανθοφορία αλλά όχι και μελιτοφορία. Πρέπει να γνωρίζει επίσης το χρόνο έναρξης της μελιτοφορίας, για να έχει τη δυνατότητα να δυναμώσει εγκαίρως τα μελίσσια του. Αν τα μελίσσια είναι αδύνατα, τότε μέχρι να προλάβουν να δυναμώσουν και να συλλέξουν μέλι, θα έχει τελειώσει και η ανθοφορία. Παράγοντες όπως το έδαφος, η θερμοκρασία, η υγρασία, η ηλιοφάνεια, ο άνεμος επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη νεκταροέκκριση των φυτών. Με τις αλλαγές της ατμόσφαιρας και των καιρικών συνθηκών των τελευταίων ετών έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα σε κάποιες περιοχές. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι μελισσοκόμοι της κάθε περιοχής και πράττουν αναλόγως.
Τούτη την εποχή έχουμε συνηθίσει πια, να βλέπουμε αξιόλογες ανθοφορίες όπως είναι αυτή της αμυγδαλιάς.
Μετά την πρώτη παπαρούνα, σειρά έχει η πρώτη αμυγδαλιά.
Πόζαρε κι αυτή καμαρωτή καμαρωτή μπροστά στο φακό σα νυφούλα, για μια αναμνηστική φωτογραφία.Οι δυνατοί νοτιάδες όμως που πνέουν στην περιοχή μου, κάνουν αφενός δύσκολες τις πτήσεις των μελισσών και πολύ σύντομες, σαν κλέφτες είδα κάποιες να πετούν από άνθος σε άνθος σε κάποια αμυγδαλιά να μαζέψουν ότι προλάβουν, και αφετέρου οι δυνατοί άνεμοι τινάζουν τα πέταλα, και μένουν τα άνθη γυμνά στα κλαδιά. Αν και κάποια πειράματα έδειξαν ότι το νέκταρ της αμυγδαλιάς (και άλλων 25 φυτών) φθορίζει όταν ακτινοβολείται με υπεριώδεις ακτίνες, γεγονός που βοηθά τις μέλισσες να εντοπίζουν την τροφή τους όταν το άνθος χάσει τα πέταλά του.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η αμυγδαλιά είναι φυλλοβόλο δένδρο, το ύψος της κυμαίνεται από 4~12 μέτρα, ανθίζει από τον Ιανουάριο ~ Μάρτιο, τα άνθη της είναι λευκά ή ρόδινα, δίνει νέκταρ και γύρη και την συναντούμε σε όλη την Ελλάδα.
Η εποχή άνθησης της αμυγδαλιάς, λόγω των πολλών ποικιλιών, κλιμακώνεται σε μεγάλο διάστημα, από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Μαρτίου. Η εποχή άνθισης είναι πράγματι μια κρίσιμη περίοδος, γιατί τότε το μελίσσι βρίσκεται στην έναρξη παραγωγής γόνου και έχει λίγο πληθυσμό. Επομένως μια καλή ανθοφορία της αμυγδαλιάς είναι εγγύηση για το δυνάμωμα των μελισσών, γιατί το φυτό προσφέρει σε αφθονία τόσο νέκταρ όσο και γύρη με υψηλή θρεπτική αξία. Το νέκταρ εκκρίνεται όλη τη μέρα, ενώ η γύρη παράγεται συνήθως τις μεσημεριανές ώρες. Οι μέλισσες προσελκύονται περισσότερο από άνθη που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ζαχάρων στο νέκταρ. Γενικά τα άνθη της αμυγδαλιάς έχουν μέτρια ως υψηλή συγκέντρωση σε ζάχαρο που κυμαίνεται από 20~40% σε σχέση με άλλα οπωροφόρα.
Μια αμυγδαλιά ...δεν φέρνει την άνοιξη!
Ο κίνδυνος των παγετών δεν έχει περάσει, αλλά ούτε και ο κίνδυνος απώλειας μελισσών από την πείνα. Επιθεωρούμε τα μελίσσια τούτη την εποχή για επάρκεια αποθέματος τροφών μέσα στη κυψέλη. Κάποια μελίσσια έχουν αρχίσει την εκτροφή γόνου κυρίως στις νότιες περιοχές της Ελλάδας. Τα μελίσσια δεν είναι σε θέση να συλλέξουν τόση τροφή (νέκταρ και γύρη) όση χρειάζονται για την εκτροφή του γόνου, έτσι τα αποθέματα τροφής τελειώνουν γρήγορα, ιδίως σε μια παρατεταμένη κακοκαιρία και ο κίνδυνος λιμοκτονίας είναι άμεσος. Επίσης να μη ξεχνάμε να φροντίζουμε να έχουν στη διάθεσή τους καθαρό νερό.
Εύχομαι σε όλους τους μελισσοκόμους, επαγγελματίες και μη, καλό ξεκίνημα της νέας μελισσοκομικής χρονιάς με υγιή και δυνατά μελίσσια, και σ’ αυτούς που ξεκινούν τώρα, καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου